Övningsköra hemma - 5 tips för att lyckas - Körkortsspecialisterna Trafikskola Solna

Övningsköra bil privat

Har du tänkt att övningsköra hemma, eller kanske kombinera med lektioner på trafikskola. Här finns lite tips att följa för att få ut så mycket som möjligt av din körning. 

5 tips när du ska övningsköra hemma

 • Ta kontakt med en trafikskola i tidigt skede – Genom att ta kontakt med en körskola kan ni få hjälp att lägga upp en bra och tydlig plan. För även om ni tänkt att köra privat är det ofta det kan behövas kompletteras med några körlektioner på en trafikskola innan man är helt redo för en uppkörning. 
 • Undvik felinlärning – Det finns alltid en liten risk med att övningsköra privat, och det är felinlärning. Det kan vara så att handledaren tog sitt körkort för många år sedan och även om hen är en trygg och säker förare kanske personen inte är helt ajour med alla nya regler och krav som finns idag. På handledarkursen går man igenom en del av dem, men det är rekommenderat att blanda privat körning och körning på trafikskola för att kunna möta alla de krav som ställs vid körprovet.
 • Varva teori och praktik – Genom att varva praktik och teori lär man sig ofta både effektivt och grundligt. Tänk på att inte hoppa över någon eller några delar i vare sig körningen eller teorin. 
 • Kör ofta och bygg en stabil grund – Öva in grunderna ordentligt, så får eleven en stabil grund att bygga vidare på. Välj till en början att köra på en plats där det finns väldigt lite trafik. Tänk på att inte ha för bråttom med att börja köra i trafik. Utan bygg grunden och se till så att eleven klarar att manövrera bilen utan problem innan ni ger er ut i trafiken. Öka därefter svårighetsgraden successivt.
 • Föregå med gott exempel – Handledaren har ett stort ansvar när det kommer till att övningsköra privat. Föregå alltid med ett gott exempel och tänk att på de allra flesta enklare tar efter ett beteende än vad man säger. Det finns många risker med att köra bil så det är extra viktigt att du som handledare kör på ett trafiksäkert och omdömesgillt sätt när du visar och lär ut. Tänk på att det är du som bär ansvaret om någonting händer när ni övningskör.  

När får man börja övningsköra?

För att på övningsköra hemma finns det vissa krav på både eleven och på personen som ska vara handledare. När det kommer till dig som elev kan du som tidigast gå Handledarkursen när du fyllt 15 år och 9 månader. Men du måste sedan vänta tills du fyllt 16 år för att få övningsköra. Plus att du måste ha ett giltigt körkortstillstånd. Körkortstillståndet ansöker du om här på Transportstyrelsens hemsida.

Handledarutbildning – Kommande kurser

 • AVBOKA SENAST 3 DAGAR INNAN DIN UTBILDNING.

  250 SEK/person

  Glöm inte ta med Giltig-ID till utbildningen. Betalning sker på plats.

  We also have the introduction in English, for more information please contact us.