Handledarkurs Stockholm | Introduktionsutbildning - Just nu 250 kr Trafikskola Solna

Handledarkurs för körkort

Om du har tänkt att övningsköra privat måste du och den du har tänkt köra med gå en handledarkurs. Introduktionsutbildningen, som den egentligen kallas är en obligatorisk utbildning för dig som vill övningsköra hemma.

Handledarutbildning – Kommande kurser

 • AVBOKA SENAST 3 DAGAR INNAN DIN UTBILDNING.

  250 SEK/person

  Glöm inte ta med Giltig-ID till utbildningen. Betalning sker på plats.

  We also have the introduction in English, for more information please contact us.

Handledarkurs körkort – introduktionskurs

Utbildningen är framtagen för att öka säkerheten vid privat övningskörning och är ett måste för både handledaren och eleven. Introduktionsutbildningen pågår under ca tre timmar och  består av tre olika moment.

 • Körkortsutbildningens mål och regler för övningskörning
 • Planering och strukturering av övningskörningen
 • Trafiksäkerhet och miljö

Övningsköra privat

För att på övningsköra hemma finns det vissa krav på både eleven och på personen som ska vara handledare. När det kommer till dig som elev kan du som tidigast gå Handledarkurs körkort när du fyllt 15 år och 9 månader. Men du måste sedan vänta tills du fyllt 16 år för att få övningsköra. Plus att du måste ha ett giltigt körkortstillstånd. Ansök om körkortstillståndet på Transportstyrelsens hemsida.

Vem kan bli handledare?

Det finns även vissa krav på den personen som har tänkt att vara handledare. Här är vad man måste uppfylla för att få bli handledare. 

 • Handledaren måste vara över 24 år
 • Ha ett giltigt körkort från Sverige eller ett annat EES-land.
 • Haft körkort för det aktuella fordonet minst 5 år av de senaste 10 åren
 • Gått den obligatoriska introduktionsutbildningen

Ansöka om att bli handledare

Efter att man som elev eller handledare har gått utbildningen rapporterar vi på Körkortsspecialisterna in det till Transportstyrelsen. Elev och handledare behöver nödvändigtvis inte gå kursen vid samma tillfälle, men båda måste ha genomfört utbildningen och handledaren måste ha ansökt om, och fått godkännande för handledarskap innan man kan börja övningsköra hemma.

För att få det behöver man ansöka om handledarskap på transportstyrelsens hemsida efter man har gått utbildningen. Man måste göra en ansökan för varje elev, om man ska övningsköra med flera elever. Man kan som mest ha 15 godkännanden samtidigt.