Så tar du körkort - Steg för steg | Körkortsspecialisterna

Så tar du körkort

Vägen till ett körkort kan se ganska så olika ut från person till person, men det finns vissa saket som gäller för alla som vill ta körkort. Vi har försökt att förtydliga hela processen och guida dig igenom den steg för steg. En del obligatoriska moment och en del som du med största sannolikhet kommer behöva göra.

10 steg till att ta körkort

 • Ansökan om körkortstillstånd

  För att ansöka om ett körkortstillstånd krävs det att du fyllt 16 år, har en giltig legitimation och genomfört en synundersökning. Ansökan görs hos Transportsstyrelsen

 • Introduktionsutbildning

  Många som ska ta körkort vill ha möjligheten att övningsköra hemma. För att få göra det måste du och personen du ska övningsköra med (din handledare) gå en introduktionskurs.

 • Förarutbildning startar

  Oavsett om du övningskör hemma eller på en trafikskola så är det rekommenderat att varva körning och teori redan från början. Om du övningskör hemma kan du komplettera med körlektioner med en professionell körlärare.

 • Kontinuerlig övning

  Som med det mesta i livet så krävs det övning för att bli en trygg och säker förare. Öva, öva, öva och öva ännu lite till är vägen till framgång.

 • Teoriutbildning

  Att lära sig om lagar, trafikregler, risker och eco driving är ett måste för att få ta körkort. Nuförtiden finns det förutom fysiska böcker även bra hjälp att få genom att plugga teori på nätet via Elevcentralen. Vill du underlätta inlärningen kan du ta del av något av de teoripaket vi erbjuder.

 • Boka Riskutbildning del 1 och del 2

  Riskettan och Risktvåan som de oftast kallas är en obligatorisk del för att ta körkort. Det är mest vanligt att boka in båda delarna på samma gång men tänkt på att det krävs att man kan köra på ett betryggande sätt för att klara av Riskutbildning del 2.

 • Riskutbildning 1

  Riskutbildning del 1 är en teoretisk utbildning som man går på en trafikskola som är godkänd av transportstyrelsen, vilket Körkortsspecialisterna är. Utbildningen handlar om trötthet, droger och andra riskfyllda beteenden.

 • Riskutbildning 2

  Del två av riskutbildningen, eller halkbanan som den ofta benämns som, är en praktisk utbildning. Där får man testa på att köra på halt underlag och praktiskt uppleva svåra situationer som kan uppstå i trafiken.

 • Boka Förarprov

  När du har tagit dig såhär långt är det dags att boka förarprov. Det kan till och med vara bra att boka provet ett tag innan du helt är färdig med din utbildning, så att du slipper att vänta på en tid när du väl är redo.

 • Förarprov

  Nu är det dags att sätta all din kunskap på prov. Förarprovet består av två olika delar. En praktiskt del, uppkörning och ett teoriprov. Kom väl förberedd och utbildad till provet – Lycka till!

Vill du ta körkort snabbt?

Vi har speciellt framtagna intensivkurser just för dig som önskar att ta ditt körkort snabbt. Exakt hur lång tid det tar att ta körkort är helt individuellt och beror på flera olika faktorer. Bland annat hur van bilförare du redan är, om du har haft möjlighet att övningsköra privat tidigare samt hur just din inlärningsförmåga är.

Vi rekommenderar alltid att börja med att ta en testlektion hos oss, då får vi en bättre förståelse och insikt om dina förkunskaper och vet precis vad vi behöver jobba på framöver.

Boka en testlektion

Kontaktuppgifter

Storgatan 70A-C
171 52 Solna, Stockholm

korkortsspecialisterna@gmail.com

073-984 58 00