Automat eller manuell körkort - Körkortsspecialisterna Trafikskola Solna

Manuell eller automat körkort?

Vi får ofta frågan om det räcker med automat körkort eller om man ska sasta på ett manuellt körkort för att inte bli begränsad.
Vi går igenom lite fördelar och nackdelar med att ta automat körkort för att göra det enklare för dig
att bestämma vilket körkort du ska ta.

Fördelar automat

 • Lättare

  Att köra med en bil utrustad med automatlåda är lättare och du kan koncentrera dig mer på själva körningen. Du håller koll på endast 2 pedaler istället för 3 pedaler. Att slippa tänka på växlingen gör att körningen är mindre stressig och du kan fokusera på det som det händer på vägen istället.

 • Billigare körkort

  Att ta automat körkort kan vara billigare för eleven då vi kan hoppa över del 3 i vår utbildningsplan som handlar om växling. Att inte behöva lära sig om växling och dragningsläge resulterar oftast till att eleven tar färre körlektioner och vägen till körkortet blir billigare.

 • Snabbare väg till körkort

  Behöver du ha ett körkort snabbt innan ett visst datum på grund av ett arbete eller annat så kan det vara bättre att ta ett automat kökort istället för manuell. Som vi förklarade ovan så skippar vi momenten som handlar om växling och dragningsläge.

 • Automat är framtiden

  Enligt str var andelen nyregistrerade bilar med automatväxel i Sverige 85,4 procent år 2022. Antal elbilar (som alltid är automaväxlade) beräknas också öka på vägarna i framtiden. Allt fler bilmärken har börjat slutat tillverka manuell växlade bilar.

Nackdelar automat

 • Villkorat körkort

  Att välja automat innebär att körkortet är begränsad till endast automat växlade bilar, du får inte köra bilar med manuell växellåda. Många företag har idag (forfarande) bilar med manuell växellåda i sin fordonsflotta vilket innebär att du blir mer begränsad på arbetsmarknaden. Även privat kan du hamna situationer där du behöver låna/hyra en bil men inte kan då bilen har manuell växellåda.

 • Bilkostnaden

  Nypriset på automat växlade biler är oftast dyrare än bilar med manuell växellåda. Att äga en automat bil är också dyrare då automatlådan behöver intervall servas. På äldre bilar är bränsleförbrukningen oftast högre än motsvarande bil med manuell växel, värt att tänka på om man ska köpa begagnad bil.

Slutsats:

Det är endast du som vet vilket körkort som är bäst för dig. Vill du till exempel övningsköra privat
så kan det vara bättre att ta ett automat körkort om bilen du tänker använda hemma har automat växelåda och tvärtom. Kom ihåg att du alltid kan uppgradera ditt villkorat automat körkort till manuell genom ett godkänt nytt körprov med manuell växellåda.

Körkortsspecialisterna – Din trafikskola i Stockholm.